100 Indian Geography MCQ & GK Questions and Answers

Indian Geography Multiple Choice Question (MCQ) Quiz and GK for State PSC and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on all over Indian Geography for competitive examinations.

Indian Geography MCQ Questions

1. The Great Boundary Fault lies in the state of:
(a) Gujarat and Rajasthan
(b) Himachal Pradesh and Uttarakhand
(c) Jammu & Kashmir and Himachal Pradesh
(d) Jammu & Kashmir, Himachal Pradesh and Uttarakhand

2. The Main Boundary Fault separates:
(a) The Karakoram from the Greater Himalayas
(b) The Greater Himalayas from the lesser Himalayas
(c) The Lesser Himalayas from the Shiwalik
(d) The Shiwalik from the Great Plains of India

3. Which one of the following mountain peaks is not correctly matched?
(a) Amarkantak – Madhya Pradesh
(b) Dunagiri – Utarakahand
(c) Kylas – Meghalaya
(d) Nilgiri – Orissa

4. Which one of the following statements is not correct?
(a) K²is the highest peak in India
(b) Jog waterfall is the highest waterfall in India
(c) Cherrapunji is the wettest place in India
(d) Deccan Plateau is the largest plateau of India

5. Which one of the following statements is not correct?
(a) Gujarat has the longest coastline in India.
(b) Indira Gandhi Canal is the longest canal in India.
(c) Kaharbude is the longest tunnel in India.
(d) Kovalam is the longest sea-beach in India

6. Which one of the following is not correctly matched?
(a) Kangra earthquake – 1934
(b) Moyna earthquake – 1967
(c) Latur earthquake – 1993
(d) Shillong earthquake – 1897

7. Which one of the following is an example of epigenetic (discordant) drainage?
(a) Chenab
(b) Chambal
(c) Narmada
(d) Sabarmati

8. Which one of the following is not correctly matched?
(a) Jodh Ganga – Alaknanda
(b) Penganga – Godavari
(c) Parbati – Chambal
(d) Purna – Tapi

9. Which one of the following rivers is shortest in length?
(a) Chambal
(b) Damodar
(c) Gandak
(d) Kaveri

10. Which one of the following is not correctly matched?
(a) Barkana waterfall lies in the Shimoga District of Karnataka.
(b) Dudama waterfall lies in the Koraput District of Odisha.
(c) Kiliyur waterfalls lie in the Nilgiri (Tamil Nadu).
(d) Lodh Waterfalls lies in Jharkhand.

11. Which one of the following is not correctly matched?
(a) Hathmati — Mahi River
(b) Matatila — Betwa River
(c) Nagarjuna-Sagar — Krishna River
(d) Ukai Project — Tapi River

12. “The Indian Monsoon is extended land breeze and sea breeze.” This statement is related to:
(a) Flohn
(b) Halley
(c) Koteshwaram
(d) Walker

13. Who among the following scholars did not delineate ‘the climatic regions of India’?
(a) Blandford, H.E
(b) Coppack, J
(c) Spate, O.H.K
(d) Singh, R.L

14. The Floristic Regions of India were delineated by:
(a) Calder, C.C
(b) Chatterji, S.P
(c) Johnson, B.L.C
(d) Subramanyam V.P

15. Which set of the following biosphere reserves is included in the World Network of Biosphere Reserves?
(a) Gulf of Mannar, Kanchenjunga, Nokrek and Seshachalam
(b) Nilgiri, Nokrek, Panchmarhi and Seshachalam
(c) Nilgiri, Nokrek, Panchmarhi and Panna
(d) Gulf of Mannar, Nokrek, Panchmarhi and Simlipal

16. Which one of the following National parks is not correctly matched?
(a) Balpakhran – Meghalaya
(b) Bhagwan Mahavir – Bihar
(c) Guindy – Tamil Nadu
(d) Molem – Goa

17. The largest percentage of forest area in India is in which of the following regions?
(a) Eastern Ghats
(b) Himalayan Region
(c) Peninsular Plateau
(d) Western Ghats

18. The Western Ghats was included in the UNESCO World Heritage List in:
(a) 2010
(b) 2011
(c) 2012
(d) 2013

19. Which one of the following states has the highest percentage of the forest area?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Mizoram
(c) Nagaland
(d) Tripura

20. Which one of the following states has the largest area under forest?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Chhattisgarh
(c) Karnataka
(d) Madhya Pradesh

21. Grey-brown soil is found in:
(a) Haryana and Rajasthan
(b) Haryana and Gujarat
(c) Gujarat and Rajasthan
(d) Gujarat and Madhya Pradesh

22. Which one of the following is not correctly matched?
(a) Hazaribagh – Mica
(b) Hutti – Gold
(c) Jaduguda – Uranium
(d) Zawar – Copper

23. Which one of the following has the richest deposits of Mica?
(a) Andhra Pradesh
(b) Bihar
(c) Jharkhand
(d) Rajasthan

24. Which one of the following mines has the best quality of coking coal?
(a) Bailadila
(b) Jharia
(c) Raniganj
(d) Singrauli

25. Which one of the following states has the highest coal reserves?
(a) Andhra Pradesh
(b) Chhattisgarh
(c) Jharkhand
(d) Madhya Pradesh

26. Which one of the following statements is not correct?
(a) Crude oil is found in the metamorphic rocks.
(b) Crude oil is found at the place of its formation.
(c) Crude oil overlain with gases.
(d) The origin of crude oil is considered to be organic.

27. Which one of the following states is the largest producer of crude oil?
(a) Assam
(b) Andhra Pradesh
(c) Gujarat
(d) Tamil Nadu

28. Out of the following which region has the largest reserve of natural gas?
(a) Bassein
(b) Gulf of Khambat
(c) Godavari & Krishna basin
(d) Barmer (Rajasthan)

29. Which one of the following is not correctly matched?
(a) Dhuvaram – Gujarat
(b) Kahalgaon – Bihar
(c) Manuguru – Andhra Pradesh
(d) Unchahar – West Bengal

30. The maximum potential of wind-energy lies in the states of:
(a) Gujarat and Maharashtra
(b) Gujarat and Tamil Nadu
(c) Andhra Pradesh and Rajasthan
(d) Andhra Pradesh and Tamil Nadu

31. Which one of the following naclear plants is not correctly matched?
(a) Bagri-Chutka, Chhattisgarh
(b) Kamharia, Haryana
(c) Kawada, Andhra Pradesh
(d) Mahi Virdi, Gujarat

32. The net sown area of India is about:
(a) 42 %
(b) 46 %
(c) 50 %
(d) 52 %

33. The land affected by salinity and alkalinity in India is about what percentage of the degraded land?
(a) 1%
(b) 2%
(c) 3%
(d) 4%

34. The marginal farmers constitute about what percentage of the total holdings in India?
(a) 40%
(b) 45%
(c) about 50%
(d) about 55%

35. Which one of the following states of India is the leading producer of pulses?
(a) Bihar
(b) Karnataka
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttar Pradesh

36. Operation Flood is associated with:
(a) Blue Revolution
(b) Brown Revolution
(c) White Revolution
(d) Green Revolution

37. Which one of the following is known as the Shrimp Capital of India?
(a) Chennai
(b) Machilipatnam
(c) Nagapattinam
(d) Nellore

38. Which one of the following statements is not correct?
(a) Cotton is a semi-xerophyte crop.
(b) Coton requires about 85 cm of rainfall.
(c) The optimum temperature for vegetative growth of cotton is 21°-27°C
(d) Temperature below 21°C is detrimental to rice crop.

39. Which one of the following statements is not correct?
(a) Sugarcane cultivation requires over 20°C and below 50°C temperature.
(b) Temperature below 10°C is injurious to sugarcane Cultivation.
(c) Sugarcane needs 75 cm to 150 cm of rainfall.
(d) Sugarcane performs better in temperate conditions.

40. Which one of the following is the leading producer of coffee in India?
(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu

41. Which one of the following is known as the king of spices?
(a) Clove
(b) Cardamom
(c) Pepper
(d) Turmeric

42. In India, the first jute factory was established in 1854 at:
(a) Agarpara
(b) Serampore
(c) Budge budge
(d) Titagarh

43. Which one of the following iron and steel industries is not correctly matched?
(a) Burnpur — West Bengal
(b) Dolvi — Jharkhand
(c) Diatari — Odisha
(d) Vijaynagar — Karnataka

44. Which one of the following statements is not correct about the Vijayanagar Steel Plant?
(a) It is located in the Bellary District of Karnataka.
(b) It obtains coking coal from Jharia.
(c) It obtains hydroelectricity from the Tungabhadra Project.
(d) It makes use of non-cocking coal known as Corex process.

45. In which of the following cities the Pohang Steel Company of South Korea collaborated to establish an iron and steel plant?
(a) Daitari
(b) Kalinganagar
(c) Koraput
(d) Paradwip

46. Which one of the following aluminium plants is not correct?
(a) BALCO- Korba
(b) HINDALCO -Renukoot
(c) INDAL – Hirakud
(d) MALCO – Madras

47. The first state-owned fertiliser unit was set up in 1951 at:
(a) Durgapur
(b) Korba
(c) Ramagundam
(d) Sindri

48. Which one of the following is the longest National Highway (NH) of India?
(a) NH-5
(b) NH-6
(c) NH-7
(d) NH-8

49. The East-West Corridor joins:
(a) Aizawl with Kanyakumari
(b) Porbandar with Guwhati
(c) Aizawl with Mumbai
(d) Porbandar with Silchar

50. The Headquarters of the South-Central Railway is at:
(a) Banglore
(b) Hyderabad
(c) Secundrabad
(d) Hubli

51. The Headquarters of the Central Water Transport Corporation is located at:
(a) Kolkata
(b) NOIDA
(c) New Delhi
(d) Guwahati

52. The length of metallic roads per 100 sq km is longest in the state of:
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Punjab

53. The length of railways per 1000 sq km is longest in the state of:
(a) Bihar
(b) Haryana
(c) Punjab
(d) West Bengal

54. Oil and natural gas is not found in the:
(a) Andaman and Nicobar Basin
(b) Ganga Basin
(c) Lakshadweep Basin
(d) Saurashtra Kachh Basin

55. Which one of the following seaports of India has the best natural harbour:
(a) Kochi
(b) Mumbai
(b) Mangalore
(d) Vishakhapatnam

56. The highest percentage of scheduled tribe population is in the state of:
(a) Lakshadweep
(b) Meghalaya
(c) Mizoram
(d) Nagaland

57. The highest percentage of scheduled castes population is in the state of:
(a) Haryana
(b) Himachal Pradesh
(c) Punjab
(d) West Bengal

58. The highest percentage of Christian population is in the state of:
(a) Arunachal Pradesh
(b) Meghalaya
(c) Nagaland
(d) Mizoram

59. The highest decadal growth of population between the years 2001-2011 was in the state of:
(a) Arunachal Pradesh
(b) Bihar
(c) Meghalaya
(d) Jammu & Kashmir

60. The lowest decadal growth of population between 2001 and 2011 was in the state of:
(a) Andhra Pradesh
(b) Kerala
(c) Nagaland
(d) West Bengal

61. The highest density of population is in the state of:
(a) Bihar
(b) Kerala
(c) Uttar Pradesh
(d) West Bengal

62. The lowest sex ratio is in the Union Territory of:
(a) Andaman & Nicobar
(b) Daman & Diu
(c) Dadar & Nagar Haveli
(d) Lakshadweep

63. The frizzy-hair, bulbous forehead, flat nose are the physical traits of:
(a) Bhils
(b) Bodos
(c) Chakmas
(d) Kadare

64. The lowest female literacy rate is in the state of:
(a) Bihar
(b) Jharkhand
(c) Rajasthan
(d) Uttar Pradesh

65. Which one of the following is not correct?
(a) The density of population of India is 380 persons per sq km.
(b) The lowest sex ratio in 2011 has been recorded in Punjab.
(c) Among the largest states, the highest agricultural density is found in Kerala.
(d) The female children sex ratio is lowest in the state of Haryana.

66. Out of the following which state has the lowest literacy rate?
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Odisha
(d) Tamil Nadu

67. Out of the following which state has the lowest sex ratio?
(a) Gujarat
(b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan

68. The ‘Socio-Spatial Model of rural settlements’ morphology was advocated by:
(a) J.P. Singh
(b) M.P. Singh
(c) K.N. Singh
(d) R.L. Singh

69 Which one of the following is the most urbanized state of India?
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu

70. Which one of the following is the least urbanised state?
(a) Chhattisgarh
(b) Jharkhand
(c) Rajasthan
(d) Odisha

71. The concept of conurbation was given by:
(a) Geddes, P.
(b) Kendall, M.G.
(c) Johnston, R.J.
(d) Weaver, J.C.

72. According to the Census of India 2011, the total number of million cities in India is:
(a) 35
(b) 43
(c) 53
(d) 63

73. The number of megacities in India is:
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

74. The percentage of the urban population in India according to the Census of 2011, is about:
(a) 28
(b) 30
(c) 32
(d) 34

75. The percentage of slum population is highest in the state of:
(a) Andhra Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Maharashtra

76 The highest percentage of slum population is in the city of:
(a) Delhi
(b) Kolkata
(c) Mumbai
(d) Nagpur

77. Which one of the following is not a component of planning in India?
(a) The National Development Council
(b) The Panchayat Level Planning Committee.
(c) The State Level Planning Board
(d) The Planning Commission of India

78. Which one of the following is considered a successful regional plan in India?
(a) The Damodar Valley Corporation
(b) The National Capital Region
(c) The Hugli Valley Corporation
(d) The Mumbai Corporation Region

79. Which one of the following is not the objective of the Integrated Rural Development?
(a) To promote employment among the graduates.
(b) To provide assistance in self-employment opportunities.
(c) To give assistance to a target group of rural poor.
(d) The target group includes marginal and small farmers.

80. The incidence of poverty is highest in which of the following states?
(a) Chhattisgarh
(b) Bihar
(c) Jharkhand
(d) Odisha

81. The incidence is poverty is lowest in the state of:
(a) Himachal Pradesh
(b) Jammu & Kashmir
(c) Haryana
(d) Kerala

82. In the North-Eastern states of India, the incidence of poverty is lowest in which of the following states:
(a) Arunachal Pradesh
(b) Manipur
(c) Mizoram
(d) Meghalaya

83. China’s Ring of Pearls joins:
(a) Gwadar-Male-Hambantota
(b) Gwadar-Hambantota-Kyaukpyu
(c) Gwadar-Colombo-Yangon
(d) Gwadar-Male-Kyaukpyu

84. Which one of the following states has the largest percentage of the forest cover in relation to a geographical area?
(a) Gujarat
(b) Karnataka
(c) Mizoram
(d) Uttar Pradesh

85. The rank of India is groundnut production in the world is:
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

86. The longest boundary of India is with:
(a) Bangladesh
(b) China
(c) Myanmar
(d) Pakistan

87. Sir Creek in the Rann of Kachchh lies:
(a) To the west of Jakhar Creek
(b) To the east of Kori Creek
(c) To the west of Kori Creek
(d) To the west of Kori and Kajhar Creeks

88. Most of the pirate attacks in the Arabian Sea were along the coast of:
(a) Kenya
(b) Somalia
(c) Tanzania
(d) Yemen

89. Which one of the following is more vulnerable to landslides?
(a) Greater Himalayas
(b) Lesser Himalayas
(c) Shivalik
(d) Western Ghats

90. Which one of the following states never recorded an earthquake of serious magnitude?
(a) Arunachal Pradesh
(b) Meghalaya
(c) Manipur
(d) Tripura

91. The highest casualty occurred in the earthquake of:
(a) Assam-1950
(b) Bhuj-2001
(c) Bihar-1934
(d) Kangra-1905

92. About the function of the Planning Commission of India consider the following statements and select the correct answer using the code given below:
1. To formulate Five Year/Annual Plan.
2. To supervise the work of the National Planning
3. To encourage peoples participation in the process of planning
4. To monitor the plan from time to time. Code:
(a) 1,2 and 3 are correct
(b) 1.3 and 4 are correct
(c) 2,3 and 4 are correct
(d) 1, 2, 3, and 4 are correct

93. Consider the following statements and select the correct answer using the code given below:
1. The Command Area Development Programme was launched in 1974.
2. The Command Area Development was restructured and named as ‘Command Area Development and Water Management Programme in 2004.
Code:
(a) Only 1 is correct
(b) Both 1 and 2 are correct
(c) Only 2 is correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct

94. Arrange the following dams of the Damodar River from west to east and select the correct answer using the code given below:
1. Ballari
2. Maithon
3. Tilaiya
Code:
(a) 1,2,3
(b) 2,3,1
(c) 3,2,1
(d) 3,1,2

95. Consider the following statements and select the correct answer using the code given below:
1. Regional Planning is a multi-disciplinary subject.
2. Regional planning is a synthesis of physical, social, economic and cultural planning:
Code:
(a) Only 1 is correct
(b) Both 1 and 2 are correct
(c) Only 2 is correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct

96. Consider the following statements and select the correct answer using the code given below:
1. The total population of India at the time of Independence was about 340 million.
2. The states of Maharashtra and Gujarat were created in 1960.
3. The basis of delineation of Gujarat and Maharashtra was language.
4 The states of Punjab and Haryana were created in 1966.
Code:
(a) 1,2,3 and 4 are correct
(b) 1,2 and 3 are correct
(c) 1,3 and 4 are correct
(d) 2,3 and 4 are correct

97. Consider the following statements and select the correct answer using the code given below:
1. Mikir Hills of Assam is a part of the Peninsula of India.
2. Kanchenjunga is the second highest peak in the world.
Code:
(a) Only 1 is correct
(b) Both 1 and 2 are correct
(c) Only 2 is correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct

98. Arrange the following peaks of the peninsular India in a descending order of height and select the correct answer using the code given below:
1. Aroyakonda
2. Dewodimunda
3. Mahendragiri
4. Nilgiri
Code:
(a) 1,2,3 and 4
(b) 1,2,4 and 3
(c) 2,3,4 and 1
(d) 2,3,1 and 4

99. Consider the following statements and select the correct answer using the code given below:
1. The Northern Plain of India is a foredeep formed in front of the high crust waves of the Himalayas.
2 The concept of foredeep about the origin of the Northern Plains of India was given by Sir S. G. Burrard.
Code:
(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1 and 2 are correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct

100. Consider the following statements and select the correct answer using the code given below :
1. The Gujarat Plain was formed by the depositional work of parallel consequent rivers.
2. The Gujarat Plain contains the Gondwana and Cretaceous lava formations.
Code:
(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1 and 2 are correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct

Indian Geography MCQ Answer Key

1. (a) 2. (c) 3. (a) 4. (c) 5. (d) 6. (a) 7. (b) 8. (a) 9. (c) 10. (c) 11. (a) 12. (b) 13. (b) 14. (a) 15. (d) 16. (b) 17. (c) 18. (c) 19. (b) 20. (d) 21. (c) 22. (d) 23. (a) 24. (b) 25. (c) 26. (a) 27. (c) 28. (a) 29. (d) 30. (b) 31. (b) 32. (b) 33. (b) 34. (c) 35. (c) 36. (c) 37. (d) 38. (b) 39. (d) 40. (b) 41. (c) 42. (b) 43. (b) 44. (b) 45. (d) 46. (d) 47. (d) 48. (c) 49. (d) 50. (c) 51. (a) 52. (c) 53. (a) 54. (c) 55. (d) 56. (a) 57. (c) 58. (c) 59. (a) 60. (c) 61. (a) 62. (b) 63. (d) 64. (c) (b) 65. (b) 66. (b) 67. (a) 68. (c) 69. (d) 70. (d) 71. (a) 72. (c) 73. (a) 74. (b) 75. (a) 76. (c) 77. (b) 78. (a) 79. (a) 80. (d) 81. (b) 82. (c) 83. (b) 84. (c) 85. (b) 86. (a) 87. (c) 88. (d) 89. (b) 90. (d) 91. (b) 92. (d) 93. (b) 94. (d) 95. (b) 96. (a) 97. (a) 98. (b) 99. (a) 100. (c)